Градинско представление с вратовръзка

Може би нямаше да обърна внимание на тази история, ако не беше една вратовръзка. Вратовръзка, която по време на заседание на Министерски съвет, ректора на СУ проф. Илчев подари на премиера Борисов.Вратовръзката-дар срещу документа, даряващ право на стопанисване на една градина.

В началото на тази седмица Софийския университет демонстративно затвори официалния си вход. Ректорското ръководство постави верига и щракна един голям катинар. Демонстрацията стана след няколко дни на преговори с премиера Борисов, който обеща да върне на СУ Ботаническа градина. По-рано Върховния административен съд отсъди, че градината в Балчик е държавна собственост и я даде на Министерство на Културата. Софийския университет, който години наред стопанисва имота, без да заяви, че решението е неправилно, заяви, че затваря врати в знак на протест.

Несъгласието с решение на съда в една правова държава се отразява в обжалването му. Такава процедура в случая не беше стартирана. Но стартира друга – неразписана в процедурите за обжалване на административни актове – заплаха (със затваряне) и преговори (лични разговори с представители на властта).
Заплахата за хлопването на врати като начин за комуникация с властта е добре известна. Редица ректорски ръководства използваха този исторически изпитан и национално легитимен приом, за да постигат целите на управлението си  (да плащат сметките за парно и да получават имоти)
Важното в случая е, че двете страни по правния спор решиха да се разберат без правото. Първо – с тих разговор, после – с шумен публичен театър и накрая – с размяна на дарове.

Това, че Министерски съвет се отказва от част от правото си на собственост върху градина, е решение на МС в качеството му на собственик. Защо обаче беше нужно съдебното дело, не става ясно. Освен може би като декор, на който да се разиграе театъра на неподчинението и великодушието. Водевилното представление привърши бързо, но за сметка на това помпозно – обличаха се тоги, вадиха се вериги и катинари, писаха се декларации, а накрая всичко завърши с една вратовръзка. Ето, накрая, се появява вратовръзката като крайна точка на един процес на даряване.
Акт на Министерски съвет срещу вратовръзка. Даряване на право срещу личен подарък. Някъде тук става ясно защо съдът е излишен и защо правото е само един градински терен, върху който се показват персонални воля и характер, решителност и милост.

Не знам дали проф. Илчев и ректорското ръководство са вложили някакъв специален смисъл в даряването с вратовръзка. Даряването с дрехи и аксесоари, които се приемат като част от символите на властта, е характерно за други исторически периоди. Убедена съм, че ако проф. Илчев беше дарил големият демонстрационен катинар, с който бе “затворил” университета, то щеше да е много по-силен финал за това градинско представление.

Петя ЛазароваOne thought on “Градинско представление с вратовръзка

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s