Знам че ни слушат сега. Заклевам се!

Бойко Борисов: Заклевам се, знаеш, че съм набожен, в децата си, че един лев не съм дал да влезе от контрабанда нито при мен, нито, че знам, че е влязъл при него. И сутринта ги извиках Дянков и Танов и ги питах – вие се закълнете, има ли при вас куфарче дошло или лев, ами като няма, отивайте сега и се обяснявайте вие, аз повече няма да се обяснявам.

Водещ: Заклеха ли се?

Бойко Борисов: Заклеха се, да. („Директно с Карбовски“, Нова Тв, 8 януари 2011 г.)

Това е резултатът от седмицата, в която всички четохме стенограми от подслушани разговори между държавни мъже. В тях новини нямаше. Разбрахме две любопитни неща – първото, че г-н Танов, директор на Агенция „Митници“, ходи с автобуса Русе-София на работа и второ – че всички участници знаят , че разговорите им се подслушват.

Това, което не разбрахме е кой е човекът с шлифера и шапката, който остави флашката (по думите на премиера).Притеснително е, че отговорът на този въпрос става все по-малко важен.

Когато всички се подслушват, когато всички говорят така, като че ли се подслушват –  то това са разговори предназначени за слушане и четене, те са публични по своето изпълнение и ефекти.

Когато поради мнителността на премиера всички се подслушват и това е публично известен факт – тези СРС-а са само сеир с  „конфиденциален“ сюжет. В тях интересни са не фактите, защото те са общоизвестни, а езиковите похвати, употребата на отмерена реч и боравенето с метафори, алюзии, сарказъм и непристойни думи.

Ето защо единствените начини за провеждане на разследване и установяване на истината към момента са:

1. детекторът на лъжата, на който доста политици в последните месеци заплашиха, че ще седнат и

2. заклеването в децата, майката, родината и други свети неща (каквито по нашите земи има много).

Когато законът се заобикаля, дори и с добри намерения (да не се допускат корупция и престъпност по висшите етажи на властта), неизбежно рано или късно се стига до момента, в който се вършат беззакония (престъпления) ненаказано. Когато  суспендираш правовата държава, за да поправиш недъзи в нея, отменяш и идеята за модерна държава.

Подслушването в случаите, когато няма законови основания за него, е абсолютно недопустимо“, каза министърът на правосъдието Маргарита Попова. В същото време премиерът обясняваше, че и него го подслушват службите и така трябва да бъде.

(Водещ: Дори си мисля, че има ли /…/ някой да подслушва Бойко Борисов?

Бойко Борисов: Защо да не ме подслушват?

Водещ:Кой е този, който подслушва премиерът?

Бойко Борисов: Службите.

Водещ: Службите?

Бойко Борисов: Разбира се.) (Директно с Карбовски, Нова ТВ, 8 януари 2011 г.)

Това може да означава, че или срещу премиера на страната се води разследване и той е заподозрян в някакво престъпление, или че срещу премиера на страната се извършва беззаконие, което в едни нормален свят е покушение срещу държавата.

Оставят въпросите: Правят ли се разследвания или се правят архиви (по думите на министър Трайков)? Разследват ли се престъпления или се пишат нови досиета? Тяхното разкриване обаче няма да става с нарочен закон, а в подходящ момент по нечия воля. Поне в началото!

И бележка за вярата:

„А преди всичко, братя мои, не се кълнете нито в небето, нито в земята, нито с друга някоя клетва; а нека вашето говорене да бъде: Да, да, и: Не, не, за да не паднете под осъждане“ (Яков, 5:12)

Петя Лазарова

 


5 thoughts on “Знам че ни слушат сега. Заклевам се!

 1. Привет! Отскоро следя блога ви. Доста е интересен и актуален. Браво!
  Скандалите с подслушванията вече са нещо като шумът на автомобилния трафик – всеки ден го има, но никой не му обръща внимание, защото е фонов звук в ежедневието ни.

  Навярно Б.Б. сам се подслушва в изблик на маниакална шизофрения, примесена с култ към собствената си личност.

 2. Не, Димитре. 🙂 Ако перифразираме Трайков, ББ се подслушва, за да се присеща какви ги е говорил преди време. Понеже има нужда, както сме се уверили всички. 😆

 3. Учудваща е лекотата, с която случващото се в политическия ни живот може да се разкаже като анекдот. Остава обаче въпросът дали има и друг разказ.

  Благодарим ви за коментарите!

 4. Странно е, че скандалът е в това, че ни подслушват, а не в това, че предположилите, че ги подслушват не са потърсили конституционните си права по въпроса, т.е. няма наказание за това /при доказаните/.
  Т. е, ако не търсим правата си, значи ли това, че вярваме, че нямаме права или значи, че не вярваме, че някой ще ги защити изобщо!? Което все пак не значи ли, че и в двата случая нямаме права?

 5. Pingback: Новият героичен ред « Public Log

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s